Ensimmäinen lukujärjestyksen mukainen maanantai alkoi vaatesuunnittelun perusteilla, jossa harjoittelimme mm. croquis-piirroksia, ruutujäljennöksiä ja värioppia. Suhtauduin aiheisiin ehkä hieman liian rankasti, mutta opin silti minuuttipiirroksista paljon.
Puran koko jakson oppimäärän tähän kirjoitukseen, sillä en muistanut kirjoittaa tänne aiemmin ^^'
Ensimmäisenä työnä meidän täytyi piirtää omakuva. Omakuvan ei tarvinnut olla kirjaimellisesti kuva itsestämme, vaan siihen täytyi sisältyä kolme meitä itseämme lähellä olevaa asiaa. Itse tuskailin työn kanssa muutaman tunnin, kunnes kyllästyin istumiseen ja tartuin pensseliin ja vesiväreihin ja maalasin ilman luonnosteluja kissan, jonka pään päällä oli kruunu. Maalasin sen ympärille nuottiviivaston, hedelmiä ja leivoksia sekä tähtiä.
 |
Seitsenportainen harmaaskaala työn alla |
Ensimmäisin töihin lukeutuu kyseinen harmaaskaala, jonka tehtävänan-
toon kuului etsiä sanomalehdistä harmaita paloja ja liimata ne tum-
muusjärjestykseen melkein mustasta melkein valkoiseen. Sen jälkeen leikkasimme satunnaisia värejä ja koitimme siristelemällä katsoa, min-
kä harmaan sävyn kanssa ne olivat samalla valööriasteikoilla. Opettajamme kävi monistamassa kuvat mustavalkoisina, jolloin tarkis-
timme ne. Mielestäni onnistuin ihan hyvin väreissä ja ymmärrän mus-
tavalkomaailmaa hitusen paremmin.
Muita värioppiin liittyviä tehtäviä olivat Ittenin väriympyrä, jonka alle teimme vastaväriliuskat. Vastaväriliuskien tarkoitus oli olla hitaasti toisiinsa sulautuvia vastavärejä, joiden keskikohdan kuuluisi olla kaikkien vastavärien kohdalla saman harmaan sävyinen. Hampaat irvessä väänsin oikeita sävyjä, mutta valmiina oli ihan palkitsevan näköinen.
Teimme myös 2 väriä yhdeksi ja 1 väriä kahdeksi töitä, joissa havaitsimme värien muuttumista eri pohjilla ja ihmissilmän erehtyväisyyttä ja huijausta.
Myöhemmin harjoittelimme mittasuhteita ja kertasimme eri aikakausien vaatetyylejä ja muodin piirteitä. Jokainen meistä sai oman aikakauden, josta etsi kuvan ja piirsi aikakaudelle ominaisen vaatteen ruutukopiointimenetelmällä. Työ vei useamman oppitunnin, sillä haukkasin liian ison palan. Valmiina puvun kaikki pienetkin yksityiskohdat kyllä palkitsivat vaivan. Värikartta olisi voinut olla osuvampi, sillä oikea puku oli pronssin ja kultaisen värimaailmassa. Valkoista, punaista ja vihreää oli puvussa siellä täällä koristeina. Ruutujenkin avulla täydellinen kopiointi on vaikeaa, jonka huomasin paikoitellen viivojem suoruudessa ja pienien koristeiden asennoissa. Tutustuinpa silti varhaiseen keskiaikaan.
Opettelimme myös kangastilkkujen maalaamista ja piirtämistä. Nahan ja pitsin materiaalin näköinen rosoisuus sai kyllä tuskahien monta kertaa pintaan, mutta normaalit puuvilla ja villakankaat olivat todella helppoja. Harjoitus auttaa varmasti nahan tekstuurin ja kiillon aikaan saamisessa, läpinäkyvät kankaat taas olivat yllättävän helppoja, kunhan värejä laimensi vedellä etukäteen.
Viimeisenä teimme historiapaneeleja, joiden aiheina olivat esihistoria, muinainen Egypti, antiikin Kreikka ja romaaninen ja goottinen keskiaika. Etsimme jälleen tietokoneilla kuvat kuvastamaan kyseisiä aikakausia, ja viereen piirsimme kyseisistä vaatteista tasokuvat, eli yksinkertaiset versiot puvuissa esiintyvistä vaatteista, kuten mekoista (Egyptin tapauksessa piirsimme vain suorakulmion kuvastamaan kietaisuvaatetta). Sitten kirjoitimme muutaman erityismaininnan aikakauden vaatteista ja kerroimme silloin käytetyt värit ja materiaalit.
Ensimmäisen jakson aikana opin lähinnä uusia nimiä väriympyrälle ja enemmän panostamaan yksityiskohtiin vaatteissa.